Somriga bullar med vaniljkräm - Plusbulle!


Hittade för några veckor sedan ett recept på bullar som ser mer avancerade ut än de egentligen är att göra. Det som tar mest tid (som med all bullbak) är jäsningen. Gjorde i alla fall dessa förra veckan och jag blev imponerad själv, för om Jag lyckas med bakning så kan f*n ingen misslyckas. Fördelen med dom här bullarna är att de blir mycket saftigare än vanliga kanelbullar då det är både mandelmassa och vaniljkräm i dem :-)

Något jag aldrig gjort är att "snurra" bullarna och jag förstod inte riktigt hur man skulle göra men exprimenterade och fick till en hyfsad form ändå! Tipsar alltså rookie-bagaren ;-) Har även ändrat lite i tillvägagångssättet.


Av denna sats blir det ca 30 bullar (beroende på storlek)
250°

Ingredienser till bulldegen:
50g jäst
150g margarin eller smör
5dl mjölk
1dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
3dl vetemjöl special
ca 10 dl "vanligt" vetemjöl

FYLLNING:
ca 50g smör
ca 150g mandelmassa
Kardemumma och kanel efter smak
Några droppar grön karamellfärg

GARNERING:
2 påsar marsanpulver (+3 dl mjölk +1 msk strösocker)
1 ägg
Pärlsocker


Gör så här: Smula ner jästen för söta degar i en bunke. Smält sedan smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. När vätskan blivit fingervarm häller du den i bunken med, rör om för att lösa upp jästen. Blanda samman alla torra ingredienserna (socker, salt, kardemumma, vetemjöl special och nästan allt det vanliga mjölet) så att det fördelas jämt. Arbeta med degen tills den släpper från kanterna av bunken. Låt sedan jäsa under bakduk i 40 min.

Medan degen jäser kan du förbereda fyllningen.


Riv mandelmassan och smält smöret (låt det svalna tills det blir fingervarmt) och blanda det samman. Tillsätt kardemumman, kanelet och karamellfärgen.

Mjöla ett bakbord och knåda degen, dela den sedan i två. Kavla ut till en rektangulär platta och bred ut hälften av fyllningen över halva plattan. Lägg sedan andra halvan över plattan så att den blir hälften så stor (bredare på bredden och kortare på längden).

Skär ca 2 cm breda remsor och skär sedan en skåra mitt i remsan (så de liknar ett par avlånga byxor), lämna ca 1 cm till kanten (motsvarar "grenen" på byxorna). Sedan tar du tag i en varsin ände av degen och snurrar dem. Sedan lägger du dem som ett fågelbo med ett litet hål i mitten. Hur den ser ut spelar egentligen ingen roll, det blir mer personligt när de är lite deformerade! Den gröna karamellfärgen och vaniljkrämen gör sitt.

Bullarna lägger du på en plåt som sedan får jäsa under en bakduk i ca 40 min.

Medans bullarna jäser för andra gången så rör du till marsankrämen,
vill du ha en lite sötare bulle kan du tillsätta en lite socker eller en gnutta vaniljsocker.

När bullarna jäst färdigt så kan trycka lite mitt i bullen så att du får till en bra grop för marsankrämen. Spritsa sedan bullen med marsankrämen, pensla bullen med ägg och strö pärlsockret runt marsanen.

Grädda sedan mitt i ugnen i 250° grader i ca 8 minuter (tills bullarna fått en gyllenbrun färg).




Så här blev mitt resultat (första gången). Tekniken kan finslipas men smaken blev great. Tog med dessa till jobbet och de var minst sagt uppskattade. Lycka till!


Kryddan Harissa




Som sagt så exprimenterar jag friskt hemma i köket och en krydda jag sett i en hel del afrikanska recept är kryddpastan Harissa. Den används väldigt mycket som smaksättning i olika grytor, till kött osv och kommer ursprungligen från Tunisien men används även i andra länder i nordafrika.

Ingredienserna i Harissa varierar lite men den inehåller bla chillifrukter, tomater, paprika, vitlök och kryddor. Jag har inte kommit så långt än att jag försökt mig på att göra blandningen själv men det har gått utmärkt att köpa den  på burk. Här nere i Göteborg finns den att köpa på ICA och liknande. Bara några kronor kostar den. 

Jag kan tänka mig att det här är en bra krydda att använda till exempelvis en marinad nu inför sommaren, för att få en kryddning med extra hetta.. More to come!


Välkommen till min matblogg


Som ni märkt tidigare så har jag knappt haft motivation till att blogga på senaste MEN för att visa er att jag lever så måste jag ju skriva något? Så varför inte dela med mig av det som ligger väldigt nära hjärtat... Alla som känner mig vet redan hur tidigare mening avslutas. MAT!

Jag är varken en stjärnkock eller någon som är en hejare på smakkombinationer men jag har en passion för mat och gillar att exprimentera och improvisera.

Här kommer jag att dela med mig av vad jag lagar, nya recept jag hittar och testar och även recept som ska testas. Well, vi säger som de gör i norrland "de ä ba o ta skotän, tut o kör!" or whatever.

Välkommen :-)





(En design kommer inom kort...)



Välkommen till min nya blogg!







bloglovin
bloglovin